luni, 10 mai 2021

Biserica fortificată din Cincu

A fost construită în sec. 13 (probabil în anul 1265) de către coloniștii sași de aici, având hramul Sfintei Fecioare. Mai târziu a primit și hramul Sf. Pavel. A fost una din cele mai mari basilici romanice construite în Transilvania. Asta și pentru că Cincu s-a dezvoltat repede dintr-un sat într-o localitate protourbană, un punct important  pe drumul ce lega Brașovul de Sibiu. În sec. 14 Cincu avea deja atestate trei bresle meșteșugărești (cojocari, croitori și tâmplari; ulterior se vor adăuga rotari, fierari și cizmari), iar în 1474 a dobândit statutul de târg. În același timp a devenit centrul administrativ al unui scaun - unitate administrativă săsească. În atari condiții, evident banii pentru înfrumusețarea bisericii nu au lipsit.

În 1493 Cincu a avut nefericita idee de a se afla în calea unui detașament de pradă turcesc. Satul a fost ars, iar biserica a înregistrat distrugeri masive. Ca urmare, în 1522, biserica a fost refăcută, suferind o serie transformări structurale și arhitectonice în stil gotic. Tot acum a fost ridicată o puternică fortificație compusă din două ziduri și cinci turnuri de apărare. Azi zidurile au fost reduse la înălțimea unor garduri (2-3 metri) și se mai păstrează un singur turn. Alte modificări au fost aduse bisericii în anii 1694, 1754-1755 și 1815.

Biserica a fost decorată la interior cu fresce pictate în sec. 14-16. În sec. 16 sașii au adoptat cultul reformat luteran (sau evanghelic). Acest cult este iconoclast, prin urmare frescele au fost acoperite cu tencuială, apoi zidurile au fost văruite. Cu excepția a 2-3 mici fragmente aceste fresce nu au fost scoase încă la iveală.

Importanța localității este demonstrată și de faptul că biserica din Cincu a găzdui de trei ori întruniri ale Dietei - parlamentul medieval al Principatului Transilvaniei (1538, 1658 și 1664).










Piatra de mormânt al lui Paul Whonner, unul din fruntașii locali (1639).


Tabloul central al altarului renascentist are tema necredinței Sf. Toma și a fost pictat în 1524 de un cunoscut artist din Sibiu - Vincentius. Tabloul fusese pictat inițial pentru biserica fortificată de la Moșna. A fost cumpărat de comunitatea din Cincu în 1722.






Niciun comentariu: