Satul Nocrich (jud. Sibiu) a fost întemeiat de coloniștii sași, cândva în prima jumătate a sec. 13. Prima atestare documentară datează din 1263, timp la care purta numele de Terra Nogrech. Cam tot pe atunci, localnicii au ridicat o biserică în stil romanic, cu trei nave, închinată Sf. Ladislau. Zidul de apărare a fost construit în prima jumătate a sec. 15, pe fondul înmulțirii raidurilor turcești și tătare în Transilvania.
Nu sunt informații că Nocrich ar fi fost vreodată atacat. În schimb sunt dovezi că așezarea s-a dezvoltat și a prosperat. Ca urmare, în 1589, principele Sigismund Bathory i-a acordat rangul de „oppidum” (târg, orășel), cu o însemnată autonomie internă și cu dreptul de a organiza două târguri pe an. Care târguri au constituit o nouă sursă majoră de venituri. O parte din aceste câștiguri au fost canalizate către extinderea și consolidarea centurii de fortificații.
În 1800 biserica a ars, o mare parte a zidăriei făcându-se praf. A fost reconstruită între 1803-1806, o parte din banii necesari fiind donați de celebrul baron Samuel von Brukenthal din Sibiu, fost guvernator imperial al Transilvaniei. În mod ciudat și împotriva canoanelor, biserica a fost ridicată orientată nord-sud, nu est-vest. Ruinele vechii biserici, precum și o parte a zidurilor, au fost demolate în anii următori. Restul zidurilor de incintă, au fost îndepărtat la începutul sec. 20. Azi se mai păstrează 4 dintre turnuri.
Biserica este închisă - nu mai este activă din anii '90, după ce comunitatea săsească de aici a emigrat în Germania, ori prin alte zări. Cheia se găsește la Centrul Cercetășesc din Nocrich, de lângă biserică. Voluntarii de aici, majoritatea străini, se îngrijesc de întreținerea monumentului. Nouă ne-a fost ghid o puștoaică din Portugalia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu