vineri, 27 ianuarie 2023

Biserica fortificată din Hosman

Hosman este un sat aparținător comunei Nocrich. A fost întemeiat în prima jumătate a sec. 13 de coloniști sași, în pitoreasca și roditoarea Vale a Hârtibaciului. Așezarea este menționată pentru prima dată pe la începutul sec. 1300, cu numele de Holzmenia.

Biserica a fost construită, în jurul anului 1270, în stil romanic, pe o culme joasă ce domină satul. Avea inițial trei nave (cea principală fiind mai înaltă), dar navele laterale au fost demolate în 1794. Nava principală a fost și ea refăcută aproape complet în sec. 15. Doar portalul principal de pe latura de vest și încă vreo câteva elemente de zidărie au rămas din basilica de sec. 13.

Din cauza tot mai numeroaselor raiduri militare de după 1400 (majoritatea din partea turcilor și tătarilor, dar numai - și Vlad Țepeș a „vizitat” Hosman, din păcate pentru localnici), în sec. 15 a fost ridicat în jurul bisericii un complex de fortificații compus din două ziduri concentrice și mai multe turnuri - patru pe zidul exterior și două pe cel interior. Zidurile ating 7-8 metri înălțime, din care primii 3-4 sunt din piatră, iar restul dintr-un amestec de piatră și cărămidă.

Biserica a fost parțial restaurată pe la sfârșitul anilor '90. Din 2010 de sit se ocupă o organizație de tineret locală, care organizează tot felul de activități, care au ca scop păstrarea și punea în valoare a diferitelor tradiții și meșteșuguri locale, precum și strângerea de fonduri pentru prezervarea și repararea monumentului. Când am fost noi, în weekendul cu Sfânta Maria de anul trecut, tocmai fusese a 8-a ediție a unui festival rock - Holzstock Festival.






Portalul de vest a fost realizat în sec 13 și este foarte bine conservat.

Sculpturile capitelurilor au fost pictate și s-a păstrat chiar și vopseaua originală.







Niciun comentariu: