vineri, 10 februarie 2023

Mediaș (II)

Biserica fortificată Sf. Margareta a fost construită în sec. 15, în stil gotic târziu. Are hramul Sf. Margareta din Antiohia. Biserica se găsea în centrul așezării și a suprapus o basilică mai veche, construită cel mai probabil după 1250. După ceva mai puțin de jumătate de veac, primul lăcaș - de dimensiuni mai degrabă modeste - a fost demolat și înlocuit de o biserică în stil romanic, cu trei nave. Al doilea edificiu a fost semnificativ avariat în timpul invaziei turcești din 1438. După acest episod, este înălțat un nou lăcaș și mai mare (actuala biserică), a cărei construcție este definitivată în anul 1488. În jurul bisericii a fost construit și un zid de apărare, care, până la terminarea zidului orașului, a constituit singura apărare a localnicilor.



Turnul clopotelor apără principala cale de acces.

Turla bisericii servea, totodată, drept turn de pază și apărare. A fost construită în 1460. În 1550, când Mediaș dobândește autonomie judecătorească și dreptul de a pronunța pedepse capitale, turla este înălțată cu încă trei etaje și se adaugă cele patru turnulețe de la colțuri (prin toată Transilvania o biserică cu patru turnulețe în partea superioară a turlei semnifică autonomia judecătorească). Din cauza supraînălțării, turla a purces a se înclina, tendință care se păstrează întrucâtva și azi, în ciuda numeroaselor lucrări de restaurare și consolidare. Deoarece la ultimul nivel stătea permanent un paznic, care se servea de o trompetă pentru a da alarma în caz de pericol, i s-a mai zis și Turnul trompeților.

Turnul Sf. Maria.




Altarul bisericii (Altarul de la Mediaș) constituie una dintre cele mai importante opere de artă a goticului târziu transilvan. A fost realizat între 1480-1490 sub forma unui triptic. Piesa centrală măsoară 303 x 220 cm, iar panourile laterale 153 x 110 cm. Inițial altarul conținea și o serie de sculpturi în lemn pictat, dar acestea au fost înlăturate după 1545.

Biserica a fost decorată cu fresce gotice, pictate aproximativ între anii 1385-1420. În 1545 sașii au decis să renunțe la catolicism și să adopte cultul evanghelic (sau luteran) - adunarea la care s-a luat această hotărâre s-a ținut chiar în Sf. Margareta. Luteranismul este un cult destul de strict iconoclast (adică respinge cultul icoanelor - „să nu-ți faci chip cioplit”, de). Prin urmare, frescele au fost acoperite cu tencuială, iar toate sculpturile și toate altarele au fost înlăturate, cu excepția altarului principal. Picturile au fost redescoperite, cu ocazia lucrărilor de restaurare din anii 1970.




În biserică este expusă și o colecție de covoare turcești din sec. 16-18.

Biserica Sf. Margareta se mândrește cu cea mai veche cristelniță de bronz din România (sec. 14).

Tot aici sunt depozitate / expuse obiecte de cult din alte biserici săsești fortificate din zonă.

Altarul din Dupuș provine, după cum îi zice și numele, din biserica fortificată din satul omonim. A fost realizat între 1470-1480, în stil gotic târziu. Deoarece biserica mamă este practic dezafectată și părăsită încă din 1991, altarul a fost adus la Mediaș pentru a fi protejat.




Casa Schuller (cea din stânga) datează din sec. 16. A fost construită de Johannes Schuller, primarul de atunci al Mediașului. Aici erau găzduiți principii ardeleni, dacă se întâmpla să fie oaspeții orașului. În prezent este sediul filialei locale a Forumului Democrat al Germanilor din România.

Turnul Forkesch (sau Turnul Aurarilor) a fost ridicat între 1494-1534 și proteja una din cele trei porți principale ale orașului.


Biserica ortodoxă Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil.

Niciun comentariu: