sâmbătă, 22 aprilie 2023

O tură prin Jaen (II)

Catedrala din Jaen poartă hramul Înălțarea Maicii Domnului și are o istorie destul de stufoasă. Până în 1246, cât Jaen s-a aflat sub stăpânirea arabilor, în același loc se găsea moscheea principală a orașului (care fusese ridicată în locul unei biserici din sec. 6). După recucerirea spaniolă, inițial clădirea moscheii a fost păstrată ca atare, doar cu mici modificări, pentru a fi convertită în biserică.

Dar în 1368, în urma unui asediu din partea arabilor, vechea moschee a ars. În locul ei a fost ridicată o basilică gotică, care însă suferea grav din cauza unor vicii de zidărie. Astfel încât, în 1494, catedrala a fost demolată și a început construcția uneia noi, tot în stil gotic. Se pare, totuși, că noul șantier a fost supervizat de același arhitect, ori s-a lucrat cu aceeași muncitori (mă rog, cu urmașii lor), aceleași metode, ori toate la un loc. Nu de alta, dar în 1525 cupola abia înălțată a purces ușurel la vale, luând cu ea și o bună bucată din edificiu, cu cor și transept cu tot.

Zicându-și probabil că a treia oară-i cu noroc, episcopul local a decis să se reia toată daravela de la zero. De data aceasta s-a lucrat mai cu grijă, iar rezultatul este o superbă catedrală renascentistă, pe care o vedem și azi. Lucrările s-au gătat în 1724, deci părți din clădire și din decorația interioară au fost realizate în stilul baroc. Este una dintre cele mai mari și mai frumoase catedrale spaniole.







Sacristia.

O bună parte a fostei cripte a fost transformată într-un muzeu liturgic, unde sunt expuse opere de artă religioasă și diferite obiecte de cult din sec. 16-18.





















Niciun comentariu: