"Odessa în flăcări" este un film turnat în 1942, după un scenariu scris de Nicolae Kiriţescu şi regizat de regizorul italian Carmine Gallone. Povestea este românească, drama unei familii pe fondul ocupării Basarabiei de către sovietici, în iunie 1940, apoi al ofensivei româneşti alături de celelalte puteri ale Axei (Planul "Barbarossa", 21 iun. 1941). Altfel, filmul este italian, de la actori la recuziteri. Sunt doar vreo 2-3 actori români, în roluri secundare. Şi în limba italiană. Binişor realizat, regizat şi jucat (sigur, după normele epocii). Personajele sunt destul de bine conturate. Fiind italian, musai au băgat şi muzichie destulă. Este, evident, un film de propagandă. Dar e bine făcut şi propaganda nu e una greţoasă. De fapt, bolşevicii au ieşit chiar "spălăţei". Eu nu am auzit ca Stalin să-şi care candidaţii la lagăre dincolo de cercul polar în vagoane de clasa a II-a. Niet, tavarişci. Se circula cu bou-vagonul, aproape fără măncare, apă şi căldură, la minus 20 de grade, săptămâni în şir, atât de înghesuiţi - sute în fiecare vagon - că de multe ori se stătea doar în picioare. Inclusiv cei care mureau şi care nu putea fi aşezaţi (o lectură mică din "Arhipelagul Gulag" al lui Soljeniţân ar fi o lectură instructivă pentru nostalgicii comunismului).
După instaurarea regimului de "democraţie populară", filmul a fost interzis. De fapt, a fost depus într-un fond cinematografic alături de alte filme, care nu puteau fi prezentate nici măcar tovarăşilor cu funcţii înalte. Nimeni nu a mai ştiu nimic de el, iar de la o vreme a dispărut cu totul, distrus de securitate sau de consilierii culturali sovietici. A fost descoperit, nu prea demult, în arhivele Cinecitta.
Una peste alta, este un film vizibil, care, în 1942, a luat marele premiu la Festivalul de film de la Veneţia. Dacă vreţi să-l vedeţi, îl găsiţi la http://telecinemateca.com/odessa-in-flacari-filme-romanesti/. Sfat: nu folosiţi setarea "full screen", o să vă acopere rândul de jos al traducerii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu