marți, 8 decembrie 2020

Eiger

Este un munte situat în Alpii Bernezi, în partea vestică a Elveției. Eiger cu "numai" 3967 de metri este mult mai celebru decât cei doi vecini mai înalți ai săi - Monch (4110 m) și Jungfrau (4158 m). Asta pentru că este mult mai dificil de escaladat. În special fața sa nordică; aceasta nu a fost depășită decât în 1935, iar, de atunci, mai multe zeci de alpiniști care încercau să ajungă pe vârf pe fațada nordică și-au pierdut viața.

Noi ne-am pornit de la Berna. Mai întâi am trecut prin Interlaken, un oraș situat, după cum îi zice și numele între două lacuri:

Lacul Brienz - la est...


... și Lacul Thun la vest.



De la Interlaken am pătruns într-o vale îngustă și spectaculoasă care ne-a scos la Grindelwald.





Eiger este ultimul vârf din dreapta.

Grindelwald este un sat dezvoltat la altitudinea de 1034 de metri. Pe vremuri doar o așezare de păstori, după 1950 s-a transformat treptat într-o stațiune turistică. Este punctul final al transportului pe șosea. De aici pleacă o cale ferată cu cremalieră care duce la Kleine Scheidegg, apoi la Jungfraujoch (șaua ce leagă vârfurile Jungfrau și Monch. Destinația se găsește la 3463 de metri, deci linia care merge acolo este cea mai înaltă cale ferată din Europa. Nu am putut ajunge acolo. În primul rând nu aveam echipamentul necesar. Apoi sunt doar câteva curse pe zi, foarte aglomerate și trebuie făcută rezervare online cu multă vreme înainte, ceea ce nu știam. Iar biletul nu este deloc ieftin - bate spre 100 de euro.

Vârful din dreapta este Eiger.







Vf. Eiger - în plan îndepărtat dreapta.



Ghețarul Superior Grindelwald



Niciun comentariu: