marți, 22 decembrie 2020

Matterhorn

Este un alt vârf celebru din Alpii elvețieni. De formă oarecum piramidală, are 4478 de metri, ceea ce-l face unul din cele mai înalte vârfuri ale Europei. Se găsește pe creasta principală a Alpilor, la granița dintre Elveția și Italia. De altfel, deși vârful propriu-zis este pe teritoriul elvețian, o parte a fațadei sudice este italiană (italienii îl numesc Monte Cervino).

Ca să admiri Matterhorn trebuie să ajungi în cea mai apropiată localitate - Zermatt. Zermatt este un orășel situat la o altitudine de 1620 de metri, chiar la poalele muntelui cu pricina. Până după jumătatea sec. 19 a fost un sat alpin, locuitorii ocupându-se în principal cu păstoritul și oarece agricultură în lunca râului Matter. Însă, în anul 1865, o echipă de 5 alpiniști britanici, însoțiți de doi ghizi locali, au reușit să cucerească vârful Matterhorn pentru prima dată în istorie. Deși expediția s-a sfârșit în dezastru - patru alpiniști s-au prăbușit în prăpastie pe drumul de întoarcere - aceasta a dus la un aflux de turiști și alpiniști în zonă. Azi Zermatt este o importantă stațiune de schi și munțomăneală.

Ca să ajungi la Zermatt vii cu mașina până la Tasch, un orășel la vreo 5 km de Zermatt. Aici parchezi frumos și iei trenul (cam 4 franci dus-întors). Din cauza numărului mare de turiști și a spațiului restrâns, autoritățile din Zermatt au interzis accesul autovehiculelor, cu excepția aprovizionării și a localnicilor (care și ei au restricții de dimensiuni, putere și noxe).







După ce cobori din tren, pentru turiștii cu probleme, respectiv pentru tute leneșe, există niște mini-microbuze electrice.












Niciun comentariu: