sâmbătă, 5 decembrie 2020

Lucerna (III)

 Biserica Sf. Francisc Xavier a fost construită între 1666-1677 de ordinul iezuit, pentru a servi ca bastion al Contrareformei. Este cea mai mare biserică barocă din Elveția. Interiorul este bogat decorat, în special cu lucrări ale unor artiști din Ticino, cantonul de limbă italiană al Confederației Helvetice.









Am asistat și la o nuntă. Un flăcău local, înalt și blonziu ca orice teuton și o domnișoară din Țara Soarelui-Răsare. Ea s-a împiedicat nițel de prag, când a intrat în biserică. O fi bine?












În partea de nord a orașului s-au păstrat zidurile ridicate în sec. 14 și refăcute în sec. 15. Sunt încă în picioare 9 turnuri, din care se pot vizita 3.










Spreuerbrucke (Podul Plevei) este cel de-al doilea pod din lemn acoperit al Lucernei. Podul a fost construit în sec. 13-15. Distrus parțial de o viitură în anul 1566, a fost refăcut în același an. Ca și în cazul Kapellbrucke, interiorul podului este decorat cu o serie de picturi realizate în prima jumătate a anilor 1600; se mai păstrează 45 din cele 67 de picturi originale. Era singurul pod de pe care localnicilor le era permis să arunce pleavă (și frunze) în apă - de unde și numele.













Niciun comentariu: