miercuri, 26 ianuarie 2022

Mistra (II)

Sf. Sofia este biserica unei foste mânăstiri, construită între 1350-1365 de către Manuel Cantacuzino, primul despot al Mistrei. Puțin s-a păstrat din frescele și sculpturile realizate în sec. 14.








În punctul cel mai înalt al dealului se găsește fortăreața ridicată în sec. 13 de conducătorul cruciat Guillame II de Villehardouin.




Biserica Sf. Teodor a fost construită între 1290-1295 de către doi călugări. Inițial a fost centrul unei mânăstiri de mici dimensiuni. Ulterior a fost transferată în capela unui cimitir. În interior se găsesc fragmente de fresce din sec. 13 și piatra de mormânt a despotului Teodor I Paleologul. Din păcate biserica era închisă pentru restaurare.




Palatul despoților este un complex de clădiri ridicate de-a lungul mai multor secole. Este posibil ca prima reședință să fie opera lui de Villehardouin. Ulterior, despoții bizantini au preferat aceeași locație pentru palatul lor, deoarece aici se găsea cea mai amplă întindere de teren oarecum plat din Mistra. Ultimele modificări au fost aduse complexului pe la jumătatea sec. 15. În prezent palatul despoților este în curs de restaurare.





Niciun comentariu: