duminică, 30 ianuarie 2022

Mistra (III)

Mânăstirea Pantanassa este cel mai bine păstrat monument de arhitectură și artă bizantină din Mistra. De asemenea, este și singurul lăcaș de cult încă activ. A fost înființată de un înalt oficial al despotatului în anul 1428. Spre deosebire de celelalte biserici mistrene, Pantanassa are o serie de influențe occidentale sub raport arhitectonic. Frescele de pe plafon și cele din registrul superior al pereților au fost pictate în 1430. Majoritatea celor de pe partea inferioară a pereților datează din sec. 17-18.























Biserica Panagia Hodegetria a fost centrul Mânăstirii Vrontochi. Mânăstirea a fost cea mai mare și mai bogată din Mistra. Era, de asemenea, locul preferat de înmormântare al despoților. La apogeul său cuprindea o seamă de acareturi și anexe, precum și două biserici (cealaltă fiind Sf. Teodor). Mânăstirea a fost jefuită și distrusă în 1770 de auxiliarii albanezi. Din ea au rămas cele două biserici, restul clădirilor găsindu-se în ruine.

Hodegetria face referire la una din reprezentările Fecioarei în iconografia ortodoxă, respectiv cu Pruncul în brațe și indicând cu mâna dreapta spre El ca sursă a izbăvirii. Biserica a fost construită pe la începutul sec. 14. Fresca interioară, din care s-au păstrat doar fragmente, a fost pictată cam în aceeași perioadă.









Niciun comentariu: