joi, 9 martie 2023

Castelul din Alcala la Real...

... sau, Fortăreața La Mota, după cum i se mai zice, ocupă vârful dealului ce domină orașul omonim. Deși platoul a fost fortificat, într-o formă sau alta, încă din sec. 8, actuala cetate datează din perioada regatului nasrid al Granadei (deci cam sec. 13-14). Când, în 1340, regele Castiliei a atacat Alcala la Real, orașul a fost cucerit repede, dar castelul a rezistat mai multă vreme și nu a capitulat decât din lipsă de provizii.

Stăpânii creștini au investit fonduri generoase pentru reparația zidurilor și pentru construirea unor turnuri noi, garnizoana de aici protejând zona de raidurile arabilor. După ce Granada a fost cucerită, importanța militară a castelului a dispărut, iar fortificațiile au fost lăsate să se degradeze. Ceva trupe napoleoniene au ocupat și reparat (până la un punct) La Mota între 1808-1812, dar au distrus o bună parte a clădirilor și a zidurilor, când au fost silite să se retragă. Alte distrugeri au fost înregistrate în 1937, în timpul războiului civil spaniol. A fost restaurat la începutul anilor 2000 și a fost transformat în muzeu.







Biserica abațială a fost construită în sec. 14 și modificată substanțial după 1520. A suferit daune majore în 1812, fiind reparată abia după 1900.





Turnul Omagiului este cel mai impozant turn al fortăreței (are o înălțime de 20 de metri). A fost construit în perioada maură, dar a fost lărgit și supraînălțat de castilieni.





Niciun comentariu: