duminică, 22 octombrie 2023

Perga

Perga (sau Perge) este unul dintre numeroasele orașe antice ale căror ruine se găsesc în partea de sud-vest a Turciei. Orașul a fost întemeiat de lycieni (o veche populație din acea parte a Anatoliei), cândva în epoca bronzului. Este menționat în documentele hitite (Imperiul Hitit acoperea mare parte a Turciei actuale, Siria și nordul Irakului, fiind unul din marile puteri ale Orientului Antic) în a doua jumătate a sec. 13 î.Hr.

Dat fiind marea criză ce a dus la prăbușirea civilizației bronzului în bazinul oriental al Mediteranei, timp de secole există puține surse referitoare la evoluția regiunii. Abia în sec. 7 î.Hr. Perge apare iarăși, acum în ipostaza unei colonii grecești întemeiată de orașul Rodos. În 540 î.Hr. regele persan Darius I ocupă întreaga zonă. Perge va rămâne în componența Imperiul Persan timp de de mai bine de două secole, cu un mic episod, când a fost ocupat de flota ateniană.

În 334 î.Hr. orașul și-a deschis porțile în fața lui Alexandru Macedon, cel care a distrus Imperiul Persan, înlocuindu-l cu un imperiu macedoneano-grec. După moartea acestuia, Perge a făcut parte din Imperiul Seleucid - unul din statele succesoare. Cam în această perioadă începe ascensiunea așezării, care, dintr-o cetate grecească nu foarte mare, se transformă într-o metropolă locală. Importanța (și prosperitatea) i-a fost adusă de poziția ocupată pe un important drum comercial spre Siria și Palestina, dar și de construirea aici a unui templu dedicat Artemisei, zeița vânătorii, care a atras numeroși pelerini.

În sec. 2 î.Hr. Perga intră în componența statului roman. Romanii aveau un mare respect pentru cultura și civilizația greacă și au ajutat cetățile grecești să se dezvolte. Ca atare, Perga s-a extins și s-a împodobit cu spectaculoase monumente publice. În perioada imperială, numeroși cezari au ridicat aici o serie de noi edificii. Orașul a primit și statutul de neokoros, adică oraș unde este permisă construirea unui templu dedicat cultului imperial, fapt ce a dus la un boom economic și demografic. În sec. 3 d.Hr. Perga era unul dintre cele mai mari, bogate și frumoase orașe grecești din Anatolia.

După jumătatea sec. 3 d.Hr. lucrurile au început s-o ia lejer la vale. Imperiul Roman era măcinat de războaie civile, crize economice și atacuri la granițe, în timp ce o boleșniță (zisă Ciuma lui Cyprian - numai că nu era ciumă, pe cât se pare, mai degrabă ceva similar variolei, ori un soi de febră hemoragică) a decimat populația, omorând în jur de o treime din populația imperiului. Situația s-a îmbunătățit într-o oarecare măsură în sec. 4, dar Perge nu își va reveni niciodată la vechea strălucire. În perioada bizantină a devenit un orășel modest, care nu-și mai permitea întreținerea și restaurarea clădirilor publice monumentale.

Lăsând la o parte zilele bune, orașul nu a mai avut prea multe zile oricum. La începutul sec. 6 a fost cucerit și prădat de perși, iar după doar câteva decenii arabi au început să efectueze raiduri de pradă, ocazie cu care Perge a fost iarăși cucerit. După această perioadă nu prea mai sunt informații despre oraș și se crede că supraviețuitorii și-au părăsit căminele și s-au mutat în orașe din regiune mai bine fortificate. Deși unele documente ulterioare par a sugera că cetatea a fost locuită cel puțin până după anul 1000, arheologic nu s-au găsit dovezi de locuire.


Bunelu' Traian a contribuit și el la înfrumusețarea orașului, așa că localnicii i-au dedicat o inscripție.


Bazilica din sud. Perge a fost un important centru creștin din sec. 4 și sediul unei episcopii.

Poarta romană și un nou zid de apărare au fost construite către finalul sec. 2 d.Hr., după ce orașul se extinsese mult dincolo de vechile fortificații grecești.

Resturile porții elenistice, parte a primului zid de apărare din sec. 3 î.Hr.

Băile romane din sud au fost construite la începutul sec. 3 de împăratul Septimius Severus.




Agora - piața centrală din cetățile grecești a fost lărgită în perioada imperială romană.

Strada principală tăia orașul de la sud la nord și era mărginită de porticuri.




Parte din zidul de apărare ridicat în epoca romană.

Teatrul a fost construit în perioada elenistică (grecii puneau mare accent pe valoarea educativă a reprezentațiilor teatrale), apoi refăcut și mărit sub romani, ajungând să adăpostească 13.000 de spectatori. În epoca romană tot aici aveau loc luptele de gladiatori.






Stadionul din Perga este unul dintre cele mai bine păstrate din întreaga arie de civilizație greacă antică. A fost construit în a doua jumătate a sec. 1 d.Hr. pentru întrecerile sportive (și posibil cursele de care). Avea o capacitate de circa 12.000 de spectatori.

Niciun comentariu: