Moscheea Yivli Minaret (Moscheea cu Minaretul Canelat) este clădirea simbol a Antalyei. A fost construită în 1230 de sultanul selgiucid Kayqubad I peste ruinele unei mai vechi biserici bizantine. Așa cum este obiceiul cu moscheile sultanale, era centrul unui complex arhitectonic mai amplu, ce mai cuprindea o școală (medrese), o baie, un han, prăvălii. Un cutremur a afectat serios moscheea - nu și minaretul - fiind refăcută din temelii în 1373.
Moscheea minaretului rupt a fost la origine un templu construit de romani prin sec. 2 d.Hr. În sec. 5 a fost transformat în biserică, iar, după cucerirea orașului de către turcii selgiucizi, biserica a devenit moscheea. Minaretul cu pricina a fost adăugat după 1230. Îi zice așa pentru că, după ce un puternic incendiu a distrus clădirea în anul 1800, minaretul a supraviețuit, dar fără partea superioară. Lăcașul a fost restaurat între 2018-2021.
Cascadele Duden sunt niște căderi de apă artificiale, la vreo 10-12 km nord-est față de centrul istoric. Este vorba practic de apa provenită de la o Hidrocentrala Kepez. Apa, după ce cade peste palele turbinei, putea fi condusă către mare printr-o conductă subterană. În schimb autoritățile locale au avut excelenta idee de a organiza două cascade mirobolante - Duden de Sus și Duden de Jos. Între ele un parc a fost creat de-a lungul torentului. Și uita așa a apărut un spațiu verde foarte pitoresc. Niște fraieri turcii ăștia. Ce bloace, ce betoane se puteau trage peste hectarele alea! Mai ales într-o zonă cu așa potențial turistic.
Un punct major de atracție este și Acvariul din Antalya. Se laudă cu cel mai lung tunel subacvatic din lume. Mă rog, este foarte posibil. Acvariul în sine este mărișor, dar nu uriaș. Dacă nu stai să te holbezi chiar la fiecare pește ca un copil de 5 ani, îl „faci” în maxim 45 de minute. Prețul în schimb este pe măsura reclamei. Un bilet de adult era acum un an cam 39 de dolari doar acvariul, că mai are și alte expoziții. Altfel este bine organizat, iar fiecare bazin este decorat gen lumea scufundată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu