luni, 3 februarie 2014

Santa Maria in Trastevere

Este una dintre cele mai vechi biserici din Roma. În teorie aici a existat un locaş de cult creştin încă din prima jumătate a sec. 3. Mai exact fondat pe la 220 de papa Calist I pe locul unui fost azil pentru veterani. Legenda zice că împăratul Severus Alexander a donat terenul comunităţii creştine, deşi era disputat şi de nişte proprietari de taverne, spunând că preferă să ofere locul celor care slăvesc un zeu, indiferent care e acela.
Ţinând cont că Trastevere, cartierul situat la nord de Tibru, era locul de îngrămădire a celor mai săraci romani (deci bază de recrutare atât pentru beţivăneală, dar şi pentru pietate), e posibil ca legenda să aibă un iz de autenticitate. În tot cazul, planul general al pardoselii şi al pereţilor datează de pe la jumătatea sec. 4. Ceea ce o face prima biserică a Romei dedicată Sfintei Fecioare (deşi unii zic că cinstea îi aparţine basilicii Santa Maria Maggiore). Biserica a trecut prin ceva renovări în sec. 5 şi 8, pentru a fi reconstruită aproape în întregime între 1140-1143 din dispoziţia papei Inocenţiu II (care îşi are mormântul aici).

Campanila datează şi ea din sec. 12 (contemporană cu basilica). În partea superioară se găseşte un mozaic protejat de o mică nişă.


Mozaicul de pe faţadă a fost realizat în sec. 12.





Cele 22 de coloane cu capiteluri ionice şi corintice au fost aduse de la fostele băi ale lui Caracalla.



Pictură de Domenichino, unul din maeştrii barocului.


Mozaicul din absida altarului principal îi aparţine lui Pietro Cavallini (1291).





Mormântul lui Inocenţiu II - refăcut în sec. 19.

Capella Altemps




Madonna Theotokos (în funcţie de specialist, datată între sec. 6-8).

Fântâna din faţa bisericii este, pe cât se pare, cea mai veche din oraş (sec. 8). Sau era. A fost reproiectată în sec. 15 de Bramante. Niţel după 1650 Bernini şi-a adus şi el contribuţia, pentru ca, spre sfârşitul secolului, Carlo Fontana să-i dea aspectul final.

Niciun comentariu: