duminică, 9 februarie 2014

Santa Maria Maggiore

Este cea mai mare şi probabil cea mai veche biserică romană dedicată Fecioarei (la partea cu cea mai veche are drept contracandidat biserica Sf. Maria in Trastevere). În conformitate cu tratatul de la Lateran (1929) dintre Sfântul Scaun şi Italia, este una dintre basilicile majore - biserici papale, care aparţin Vaticanului, chiar dacă sunt situate în Roma şi care se bucură de statut de extrateritorialitate.
Ridicarea basilicii a început niţel după 432 la ordinele papei Sixt III şi a durat mai mult de 10 ani. Clădirea a fost restaurată, în mai multe rânduri: în sec. 12, sec. 13, după cutremurul din 1348, sec. 17, iar ultima oară pe la 1740. Cu toate acestea şi-a păstrat în cea mai mare parte structura originală. Campanila bisericii a fost înălţată în sec. 14 şi este cea mai înaltă din Roma (75 m). Faţada actuală a fost adăugată în sec. 18, dar în aşa manieră încât nu acoperă întru-totul, ci protejează vechea faţadă din sec. 12 împodobită cu mozaicuri.


Mozaic de sec. 12 de pe faţada interioară. Este un soi de loggia acolo, dar turiştii nu au acces.


Coloanele, care susţin nava centrală, sunt din marmură de Atena şi provin probabil de la o construcţie mai veche de sec. 5 - posibil vreun templu roman dezafectat.


Arcul triumfal, care delimitează absida altarului principal de restul bisericii este decorat cu mozaicuri datate în sec. 13.



Mozaicul din absida altarului principal a fost realizat în 1295.

În schimb mozaicurile de pe pereţii laterali ai navei principale sunt cele originale din sec. 5.







Monumentul funerar al lui Clement IX.

Sub altarul principal se găseşte Cripa Nativităţii, în care un relicvariu din cristal ar conţine un fragment de lemn din ieslea din Bethleem, în care s-a născut Isus.


Şi tot aici este statuia în poziţie de rugăciune a lui Pius IX.

În transeptul drept se află Capela Sixtină, numită aşa după papa Sixt V, care a comandat-o (spre deosebire de cea de la Vatican, care a fost realizată de către Sixt IV). Capela a fost proiectată de Domenico Fontana şi este decorată în stil baroc; conţine mormintele lui Sixt V şi al lui Pius V. Tot aici este şi mormântul lui Gian Lorenzo Bernini.





Monumentul funerar al lui Sixt V.


Monumentul funerar al lui Pius V...

... şi el în persoană.

Placa de mormânt a lui Bernini şi a familiei sale.

Capela Borghese (sau Capela Paulină) a fost ridicată, la începutul sec. 17, din comanda papei Paul V din puternica familie romană Borghese. Decorată tot în stil baroc, adăposteşte Salus Populi Romani - o icoană a Fecioarei cu Pruncul, care are o vechime de cel puţin 1000 de ani (legenda zice că a fost pictată de Sf. Luca Evanghelistul) şi căreia îi este atribuită salvarea populaţiei oraşului de la o epidemie de ciumă.




Monumentul funerar al lui Clement VIII.


Niciun comentariu: