sâmbătă, 22 martie 2014

Santa Maria in Vallicella

Se află pe Corso Vittorio Emanuele - cel mai mare bulevard al Romei - şi este biserica principală a Oratorienilor, un ordin catolic întemeiat în sec. 16, pe fondul Contrareformei. Prima biserică din acest punct a fost construită în sec. 12 şi a fost dedicată Sf. Maria din vâlcea (vallicellla, că doar suntem veri). În sec. 16, Filippo Neri, întemeietorul Oratorienilor şi viitor sfânt, a decis reconstruirea şi redimensionarea lăcaşului de cult. Noua basilică cu o singură navă, în locul celor 3 iniţiale, a fost terminată în 1577 şi consacrată în 1599, deşi faţada nu a fost gata decât în 1605.
La interior este decorată de o serie de pictori şi sculptori din perioada barocă (sec. 17-18), între care cei mai cunoscuţi sunt: Federico Barocci, Pietro da Cortona (care a proiectat şi cupola bisericii), Girolamo Muziano, Giovanni Maria Morandi şi Giovanni Cerrini.



Tavanul este pictat de Pietro da Cortona.






Altarul principal.


Luneta de deasupra altarului principal este pictată deasemenea de Pietro da Cortona.

Pictura de deasupra altarului principal îi aparţine lui Rubens...

...şi este realizat în jurul unei icoane mai vechi a Fecioarei cu Pruncul (Santa Maria in Vallicella), despre care se spune că este făcătoare de minuni.

Tablourile de pe lateralele altarului principal sunt alte opere ale lui Rubens.


Capela Sf. Filippo Neri...

...cu moştele sale.

Niciun comentariu: