joi, 13 martie 2014

Sant'Agostino

Este o biserică dedicată - după cum îi spune şi numele - Sf. Augustin, episcop de Hippona (în nordul Africii), unul dintre cei mai importanţi şi mai influenţi, prin scrierile sale, Sfinţi Părinţi ai Bisericii Occidentale.
Construcţia basilicii a început pe la jumătatea sec. 15 din ordinul şi cu finaţarea lui Guillaume d'Estouteville, arhiepiscop de Rouen şi cancelar al Sfântului Scaun. Faţada a fost gata în 1483 şi a fost realizată folosindu-se plăci de travertin luate din Coloseum.
Sant'Agostino este prima biserică din Roma construită de la zero în perioada Renaşterii. În secolele următoare, decoraţia interioară a fost, însă, parţial refăcută în stil baroc. Ca o anecdotă, biserica a devenit celebră prin faptul că număra în congregaţia sa numeroase prostituate şi curtezane.



Tavanul navei centrale era în oarece renovare.

Nava laterală dreaptă.



Capela Sf. Caterina din Alexandria.

Capela Sf. Iosif.

Capela Sf. Petru.


Capela Sf. Nicolae.

Capela Sf. Toma.


Capela dedicată Sf. Monica, mama St. Augustin...

...cu sarcofagul ei.

Capela Cavalletti...

...cu opera lui Caravaggio, Madonna di Loreto.

Jacopo Sansovino, Madonna del Parto. Se zice că a fost inspirată de o statuie antică înfăţişând-o pe Agrippina ţinându-l în braţe pe Nero copil. Are renumele de făcătoare de minuni.

Două capodopere pe acelaşi pilastru...

...Profetul Isaia de Rafael...

... şi Fecioara cu Pruncul şi Sf. Ana de Andrea Sansovino (maestrului celui de dinainte, dar fără relaţii de rudenie în ciuda numelui).

Niciun comentariu: