sâmbătă, 3 august 2019

Florenţa (3)

San Lorenzo este una din cele mai vechi biserici ale Florenţei, primul edificiu fiind ridicat în sec. 4. Deşi iniţial se găsea în afara zidurilor oraşului, timp de peste 300 de ani a fost catedrală, până la mutarea scaunului episcopal. În sec. 11  a fost refăcută în stil romanic.
Din sec. 14 a devenit biserica preferată a familiei Medici, o bună partea a membrilor clanului fiind înmormântaţi aici. Cu finanţarea clanului Medici biserica a fost reconstruită, din nou, între 1419-1470, în stil renascentist. Proiectul noii bisericii a fost realizat de Brunelleschi. După moartea acestuia, însărcinat cu construcţia devine Michelozzo, arhitectul preferat al Medicilor. Interiorul este, evident, decorat cu opere ale unor mari artişti florentini.
În sec. 16 papa Leon X (tot un Medici şi el) l-a însărcinat pe Michelangelo să proiecteze o faţadă pentru biserică. Deşi artistul a realizat proiectul (care s-a şi păstrat), noua faţadă nu a fost niciodată construită.





Tablourile din capelele laterale sunt opera unor artişti florentini din sec. 16-17.




Biserica are două amvonuri din bronz realizate de Donatello în sec. 15.




Fresca domului a fost pictată în 1742, în stil baroc.




Sacristia veche.





Bunavestire, Filippo Lippi (1440).

Cripta adăposteşte mormântul lui Cosimo de Medici...

... şi al lui Donatello.

Claustrul.

Sacristia nouă a fost proiectată la începutul sec. 16 de Michelangelo, care şi sculptează monumentele funerare din interior (dar pe care nu le finisează). Artistul a fost chemat la Roma, în slujba papei, înainte de a apuca să termine monumentul.




Mormântul lui Giuliano de Medici, duce de Nemours. Figura masculină reprezintă Ziua, iar cea feminină - Noaptea.

Mormântul lui Lorenzo, duce de Urbino. Figura masculină reprezintă Zorii, iar cea feminină - Apusul.

Mormântul lui Lorenzo Magnificul şi al fratelui său Giuliano de Medici. Michelangelo nu a sculptat şi monumentul acestora. Statuile (doar cea din centru aparţine lui Michelangelo) au fost amplasate în 1554.

Capela Principilor a fost construită la sfârşitul sec. 16 din porunca marelui duce Ferdinand I de Medici pentru sarcofagele familiei domnitoare. Este somptuos decorată cu marmură colorată şi pietre semipreţioase. Sarcofagele sunt în realitate goale. Rămăşiţele Medicilor se găsesc într-o criptă subterană.







Palazzo Medici Ricardi - construit în sec. 15 de Michelozzo.




Palazzo Antinori - sec. 15.

Palazzo dell'Antela - sec. 14-16.



Spitalul Sf. Paul a fost întemeiat la începutul sec. 13, atât pentru bolnavi, cât şi pentru adăpostirea pelerinilor. Actuala clădire şi loggia aferentă a fost construită în sec. 15 de Michelozzo. Medalioanele înfăţişează sfinţi franciscani şi sunt opera lui Andrea della Robbia.





Niciun comentariu: