marți, 6 august 2019

Florenţa (5)

Palazzo Pitti este un edificiu monumental situat pe malul sudic al Arno, la mică distanţă de Ponte Vecchio. Nucleul complexului a fost ridicat în a doua jumătate a sec. 15 de un bogat bancher florentin, Luca Pitti. În 1549, banca familiei Pitti a dat faliment, iar palatul a fost cumpărat de marele duce Cosimo I de Medici. Sub patronajul dinastiei Medici au fost construit noi aripi şi şi a fost organizat un vast parc adiacent - Grădinile Boboli.
La sfârşitul sec. 18, în perioada ocupaţiei franceze, Napoleon şi-a instalat cartierul general aici. Iar în cei câţiva ani, cât Florenţa a servit drept capitală a Regatului Italian, Palazzo Pitti a devenit palat regal. Din 1919 a fost transformat în muzeu.




Sala albă.

Galeria statuilor.

Masă decorată cu incrustaţii de pietre semipreţioase - sec. 16.

Pitti găzduieşte şi Galeria Palatină, o vastă colecţie de sculpturi şi picturi aparţinând unor mari maeştri din sec. 15-18.






Sala Aurorei.




Sala lui Prometeu.





Sala lui Ulise.






Sala Iliadei.





Sala lui Jupiter.


Sala lui Marte.



Sala lui Apolo.


Salonul verde.

Sala tronului.

Salonul reginei.

Camera reginei.
























Santa Maria Maggiore se numără printre cele mai vechi biserici din oraş. A fost construită în sec. 11 peste resturile unei biserici mai vechi. După o perioadă de decădere, a fost restaurată în sec. 16-17.







Frescă de Spinello Aretino, pictor aparţinând Goticului târziu (sec. 14-15).

Sant'Apollonia este o fostă mânăstire benedictină fondată în 1339. A fost desfiinţată în sec. 19. Azi adăposteşte un mic muzeu.



Fecioara cu Pruncul şi sfinţi, Neri di Bicci (1472-1473).

Crucificare, Andrea del Castagno (1453-1455). Del Castagno a fost un pictor renascentist extrem de talentat, dar şi foarte turbulent şi derbedeu. A murit de ciumă la 38 de ani.

Cina cea de taină pictată în trapeza mânăstirii este considerată capodopera de căpătâi a lui del Castagno.


Niciun comentariu: