miercuri, 7 august 2019

Florenţa (6)

Galleria dell'Accademia este un muzeu de artă ce aparţine de Academia de Arte Frumoase din Florenţa. Conţine lucrări ale unor artişti (în special picturi) din perioada secolelor 13-17. A fost fondată în 1784 de marele duce al Toscanei Pietro Leopoldo, după cum i-au italienizat numele florentini. În realitate vorbim despre Leopold II de Habsburg, împăratul Imperiului German. Galleria are peste 1,5 milioane de vizitatori anual, ceea ce o face al doilea cel mai vizitat muzeu al Florenţei. La începutul sec. 19, în timpul ocupaţiei napoleoniene, o serie de picturi şi sculpturi au fost duse în Franţa, aflându-se şi acum la Luvru.


Bunavestire, Neri di Bicci (1465). Di Bicci este un pictor al Renaşterii florentine timpurii. Provine dintr-o familie dedicată picturii. Atât tatăl (Bicci di Lorenzo), cât şi bunicul (Lorenzo di Bicci) său au fost maeştri importanţi.

Învierea Domnului, Raffaellino del Garbo (c. 1500-1505). Raffaellino a fost un pictor florentin renascentist. L-a avut maestru pe Filippino Lippi, de al cărui stil este influenţat.

Coborârea de pe cruce, Filippino Lippi (1507-1508). Filippino a fost un mare maestru al Renaşterii florentine, ca şi tatăl său, Filippo Lippi, pe care la avut mentor.

Înălţarea Fecioarei, Pietro Perugino (c. 1500). Perugino a fost un maestru al Renaşterii, profesor al lui Rafael.

Adorarea Pruncului, Lorenzo di Credi (c. 1480-1490). Di Credi este un alt mare pictor renascentist florentin. A fost, alături de Leonardo da Vinci, elevul lui Andrea del Verrocchio.

Sfinţii Ştefan, Iacob şi Petru, Domenico Ghirlandaio (1493). Ghirlandaio a fost unul dintre cei mai mari pictori renascentişti florentini. Doi fraţi, un cumnat şi un nepot l-au avut maestru şi au fost, la rândul lor, pictori cunoscuţi.

Sf. Barbara cu Sfinţii Matei şi Ioan Botezătorul, Cosimo Rosselli (1468). De asemenea maestru florentin renascentist, elevul lui Neri di Bicci.

Galeria Sclavilor, numită aşa pentru că adăposteşte o serie de sculpturi neterminate ale lui Michelangelo, iniţial pregătite pentru mormântul papei Iuliu II.




Pieta, Michelangelo.

David, Michelangelo (1501-1504) este principala atracţie a muzeului. A fost adus la Galleria din piaţa Palazzo Vecchio în 1873 (acolo aflându-se azi o copie). Este o sculptură de mari dimensiuni are peste 5 metri şi este montată pe un soclu de 1,80 metri.


Modele din ipsos folosite de unii dintre sculptorii locali.

Medalioane înfăţişând viaţa lui Iisus, Taddeo Gaddi (c. 1340). Pictor aparţinând curentului Goticului târziu, a fost elev al lui Giotto. Ca şi în alte cazuri, provine dintr-o familie de artişti. Tatăl şi fii săi au fost şi ei pictori renumiţi.

Fecioara cu Pruncul şi sfinţi, Puccio di Simone (c. 1350-1360). Pictor florentin - Goticul târziu.

Iisus pe cruce şi sfinţi, Pacino di Bonaguida (c. 1315-1320). Pictor gotic, posibil ucenic al lui Giotto.

Fecioara pe tron şi sfinţi, Andrea di Cione, zis Orcagna (c. 1355). Pictor şi arhitect florentin de sec. 14.

Triptic, Jacopo di Cione - fratele lui Orcagna (c. 1380).

Bunavestire, Giovanni del Biondo (1364). Del Biondo a fost un pictor florentin gotic; elev al lui Orcagna.

Fecioara pe tron şi sfinţi, Spinello Aretino (1391). Originar din Arezzo, a fost unul dintre cei mai influenţi pictori toscani gotici.

Încoronarea Fecioarei, Niccolo di Pietro Gerini (1401). Pictor gotic din Florenţa.

Fecioara pe tron, Lorenzo Monaco (1410). Pictor florentin al Goticului târziu şi Renaşterii timpurii.

Încoronarea Fecioarei, Giovanni dal Ponte (1430). Unul dintre ultimii pictori florentini gotici.








Santa Croce este o fostă mânăstire franciscană. a cărei biserică cea mai mare biserică franciscană din lume. Este ridicată într-o zonă, care se afla în afara zidurilor oraşului medieval, într-o mlaştină. Lucrările au început în 1294, probabil sub coordonarea lui Arnolfo di Cambio, şi au durat până în 1443.
Biserica a fost construită în stil gotic, dar, de-a lungul timpului, i s-au adus modificări în stil renascentist şi baroc. În 1560, la ordinul marelui duce Cosimo I, interiorul a suferit modificări majore, în timpul cărora mai multe fresce ale lui Giotto, precum şi alte opere din sec. 14-15, au fost distruse. Faţada actuală a fost construită între 1857-1863. În 1966, în timpul revărsării catastrofale a râului Arno, mânăstirea a fost inundată (apa a depăşit 6 metri), suferind multe stricăciuni. Au fost necesare câteva decenii de lucrări de restaurare. Care, se pare, nu au fost realizate prea profesionist. În 2017 un turist spaniol a fost ucis de o bucată de zidărie desprinsă. Biserica a fost total închisă până în primăvara lui 2019. În prezent se vizitează, dar încă au loc lucrări la interior. În cloaşterul mânăstirii este un mic muzeu cu opere de artă din mânăstire.





Frescele din absida altarului principal au fost pictate în 1380 de Agnolo Gaddi, unul din pictorii florentini al Goticului târziu....

... altarul este pictat de Niccolo di Pietro Gerini şi Giovanni del Biondo...

... iar crucifixul a fost realizat în 1320 de un artist necunoscut.

Santa Croce adăposteşte mormintele unor personalităţi recunoscute mondial...

Galileo Galilei

Michelangelo

Machiavelli

Mormântul lui Dante este doar un cenotaf. Poetul, alungat din Florenţa, a murit la Ravenna, unde şi este înmormântat.

Una din frescele lui Giotto redescoperite.

Capela Pazzi a fost construită între 1442-1443, după planurile lui Bruneleschi, de către familia Pazzi, una dintre cele mai bogate şi puternice din oraş, multă vreme inamici politici ireductibili ai Medicilor.




Sacristia.

Ciclu de fresce despre viaţa lui Iisus pictate de Niccolo di Pietro Gerini, Taddeo Gaddi şi Spinello Aretino.

Crucifix pictat de Cimabue în jurul anului 1288. Cimabue este primul din lunga listă de mari maeştri florentini. Se crede că a fost maestrul lui Giotto. Crucifixul, din păcate, a fost serios afectat în 1966.


Madonna îndurerată, un alt fragment dintr-o frescă pictată de Giotto între 1305-1310.

Vitralii realizate de Giotto la începutul sec. 14.

Trapeza.

Arborele Vieţii şi Cina cea de taină, Taddeo Gaddi (1355).

Niciun comentariu: