duminică, 4 august 2019

Florenţa (4)

Orsanmichele este o biserică (de fapt o capelă mai mare) constituită la parterul unei clădiri din sec. 14 care adăpostea sediul mai multor bresle medievale. La exterior sunt 14 nişe în care se găsesc statui sculptate de în piatră şi bronz, între alţii, de Donatello, Verocchio, Nanni di Banco, Bruneleschi şi Lorenzo Ghiberti.










Palazzo Bargello (Bargello pe scurt) este un edificiu construit în stil gotic la jumătatea sec. 13. De-a lungul timpului a fost sediu pentru podesta (primar) şi consiliul orăşenesc, apoi cazarmă, apoi închisoare. Din 1865 a fost transformat în muzeu conţinând numeroase capodopere ale sculptorilor renascentişti şi manierişti.




Bachus, Jacopo Sansovino (1511-1512). Sansovino a fost un sculptor şi arhitect renascentist din Florenţa, deşi faima şi-o va atinge la Roma şi Veneţia.

Bachus, Michelangelo Buonaroti (1496-1497).


Mercur, Giambologna (1580). Giambologna a fost un sculptor din nordul Franţei (numele neitalienizat fiind Jean de Boulogne). În Italia a devenit unul dintre cei mai proeminenţi reprezentanţi ai manierismului.

Grup statuar reprezentând zei şi zeiţe. A fost sculptat de Benvenuto Cellini în 1553. Cellini a fost unul dintre cei mai mari sulptori, bijutieri şi arhitecţi ai Manierismului.


Anonim francez, a doua jumătate a sec. 14.




Capela.





Sf. Gheorghe, Donatello (1416-1417).


David, Donatello (1440).

Sf. Ioan Botezătorul, Francesco da Sangallo (sec. 16). Sangallo a fost şi el unul dintre artiştii florentini de seamă din perioada Renaşterii târzii.

David, Andrea del Verrocchio (1466-1469). Pictor, sculptor şi bijutier, Verrocchio a fost unul dintre marii maeştri florentini renascentişti. Între alţii, l-a avut ca ucenic pe Leonardo da Vinci.

Fecioara cu Pruncul, Luca della Robbia (cca. 1450). Luca della Robbia a fost un specialist în reliefuri din teracotă policromă smălţuită cu cositor, după o tehnică inventată de el şi pe care a transmis-o şi altor membri ai clanului della Robia, deasemenea maeştri renascentişti.

Fecioara cu Pruncul, Luca della Robbia (cca. 1450).

Cele 4 arte: Arhitectura, Giambologna (1570).




Naşterea Domnului, Giovanni della Robbia (1521).


Fecioara cu Pruncul, Andrea della Robbia (cca. 1500).

Piero de Medici, Mino da Fiesole (1453-1455).

Femeie cu un buchet de flori, Andrea del Verrocchio (1478-1480).




Trebuie să te adaptezi la străduţele medievale.

Biserica Ognissanti a fost construită pe la jumătatea sec. 13 şi dedicată, după cum îi zice şi numele tuturor sfinţilor. În sec. 17 a fost refăcută în stil baroc, dar a păstrat o serie de elemente renascentiste.






Mormântul lui Botticelli.

Claustrul.

Frescele ce împodobesc claustrul au fost pictate în sec. 16.



În trapeză se găseşte o frescă cu Cina cea de taină pictată de Domenico Ghirlandaio după 1480.

Conform tipicului vremii, Iuda este aşezat de cealaltă parte a mesei.

Niciun comentariu: