Piaţa San Domenico din faţa basilicii.
Capela San Domenico.
Pieta de Domenico Gagini (sec. 15).
Biserica Sfântului Salvator a fost construită către sfârşitul sec. 17 în stil baroc pe locul unde se aflase cândva o mânăstire a ordinului călugăriţelor basiliane. Aceasta s-a degradat în timp şi a fost înlocuită cu actuala clădire. Decoraţia interioară a fost realizată, în cea mai mare parte a sa după 1700. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a încasat o bombă fix prin cupolă, stricăciunile fiind parţial reparată în anii '60. Accesul se face contra unui tichet de 2,50 euro.
Santa Maria della Catena (a Lanţului) este o biserică situată în zona portului antic şi medieval, mai exact la gura golfului, care adăpostea portul. De altfel, numele în vine de la faptul că în unul din zidurile ei era prins un capăt al lanţului masiv ce închidea în caz de asediu gura portului. A fost construită între 1490-1520 în stil gotic târziu catalan, dar are şi elemente renascentiste şi chiar unele baroce. Majoritatea frescelor din interior sunt realizate în sec. 17-18. Vizitarea se face cu plată - 1,50 euro.
Capela Sf. Brigida (sec. 17-18). Fresce aparţinând unui pictor local, Olivio Stozzi.
Capela Madonna della Catena.
Oratoriul San Lorenzo a fost ridicat la sfârşitul sec. 16 pe o proprietate privată, pentru a servi ca spaţiu de rugăciune unei asociaţii de negustori. Pereţii sunt decoraţi cu stucaturi superbe realizate de Giacomo Serpotta în 1699. Stucaturile înfăţişează virtuţile cardinale, precum şi scene din viaţa Sfântului Laurenţiu. Acesta a fost un diacon al papei Sixt II şi a fost martirizat în anul 258, în timpul unei persecuţii lansată de împăratul Valerian. În oratoriu se găsea şi o pictură de mari dimensiuni (2,69x1,97 m) a lui Caravaggio reprezentând Nativitatea. Acum există aici doar o copie. Originalul a fost furat în 1969 şi nu a mai fost recuperat, până în prezent. Din indiciile descoperite, de-a lungul anilor, se pare că opera a fost furată de mafie şi, în condiţii incerte, a fost deteriorată, iar rămăşiţele ei arse. Asta, evident, dacă e să avem încredere în declaraţiile date de diverşi mafioţi în faţa justiţiei (în sensul că dacă e să-i credem că a fost distrusă).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu