marți, 10 decembrie 2013

Valea Sighiştelului

Valea Sighiştelului este o zonă protejată în cadrul Parcului Naţional Apuseni - partea de vest a Munţilor Bihorului - rezervaţie naturală, care adăposteşte deasemenea şi numeroase peşteri declarate rezervaţii bio-speologice şi chiar istorice (în peştera Coliboaia s-au descoperit picturi rupestre vechi de aproximativ 35.000 de ani).
Valea, lungă de aproximativ 9 km, se termină printr-un defileu spectaculos şi foarte îngust. Rezervaţia se găseşte pe teritoriul comunei Câmpani din jud. Bihor, satul Sighiştel şi, din păcate (ori poate din fericire), este foarte puţin promovată. Traseul nu e prea dificil, cea mai mare parte nefiind mai greu decât o plimbare plăcută în parc. Totuşi, pe traseu se trece deseori de pe un mal pe celălalt al râului (cu traversare pe pietre) şi trebuie depăşite pe alocuri aglomerări de buşteni aduşi de torenţi. Dacă mai punem la socoteală micile pauze pentru admirat, pozat şi altele plus vizitarea vreunei peşteri (de fapt, singurei peşteri - celelalte sunt fie închise, fie inaccesibile), un tur dus-întors durează 5-6 ore.

După ce treci prin centrul satului Sighiştel, continui pe un drum de-a lungul râului. Drumul este asfaltat pe o porţiune, apoi e de pământ, dar accesibil. Punctul terminus pentru deplasarea motorizată e într-o poiană largă, perfectă pentru camping: teren plat, umbră, apă, lemne, civilizaţie suficient de aproape (dacă ai nevoie de ceva de la magazin, de ex.) şi suficient de departe (încât să nu fii deranjat). Nu e marcată pe hărţi, deci garantează linişte. În plus, drumul naţional e relativ aproape, aşa că poţi folosi locul drept bază pentru vizitarea altor locaţii din regiune.

Intrarea în vale. De aici se merge apostolorum.




Peştera Drăcoaia este singura efectiv vizitabilă. Majoritatea celorlalte sunt închise pentru a proteja minunăţiile carstice şi/sau coloniile de lilieci. Aceasta este deschisă, chit că şi aici hălăduiesc mamifere zburătoare.








Peştera Pişolca...

... e numită aşa din motive lesne de înţeles...

şi nu e închisă din motive la fel de evidente - este inundată.







Niciun comentariu: