marți, 3 decembrie 2013

Napoli (IV)

Construcţia Basilicii San Domenico Maggiore a fost iniţiată în stil gotic de Carol II de Anjou, în anul 1283, pe o mai veche construcţie de cult aparţinând călugărilor dominicani, fiind (evident) închinată Sf. Dominic - fondatorul ordinului cu pricina. Construcţia a durat până în 1324. În timp, biserica a suferit mai multe restaurări. Una, începută în 1670, a redefinit-o conform stilului baroc. Ultima, în sec. 19, i-a restaurat în cea mai mare parte vechiul aspect gotic.

În piaţa din faţa bisericii se află un fel de obelisc cu statuia Sf. Dominic în vârf.






Altarul principal.


Monumentele funerare ale familiei Rota (sec. 16).

Capela San Dominic.

Moaştele Sf. Tarcisius, martir creştin din sec. 3.

Capela San Domenico Soriano.

Ancona Marmorea - opera sculptorului Giovanni da Nola (1536).

Monument funerar al familiei Sf. Toma d'Aquino.

Capela crucifixului.

Capela Brancaccio. Fresce realizate de Pietro Cavallini (pictor roman) în 1309.




Mânăstirea Sf. Grigore Armeanul a fost întemeiată prin sec. 10 de un grup de călugăriţe din Bizanţ, care s-au refugiat din cauza politicii imperiale iconoclaste (mai pe româneşte, în sec. 8-9, suveranii bizantini au interzis cultul icoanelor). Biserica mânăstirii se înalţă peste ruinele unui templu roman dedicat lui Ceres. Forma actuală a bisericii datează din 1579. Din păcate, ca în multe alte locaţii napolitane, fotografiatul era interzis. Însă, călugăriţele, văzând totala admiraţie în care căzusem (căci erau multe minunăţii acolo), ne-au permis să facem o fotografie. Pe lângă cea clandestină, între noi fie vorba.





Sant'Angelo a Nilo este o biserică situată fix în mijlocul vechiului oraş greco-roman, în apropiere de San Domenico Maggiore. A fost construită la sfârşitul sec. 14 şi conţine o operă de artă deosebită, mormântul cardinalului Rainaldo Brancacci (sau Brancaccio) realizat de cei mai mari doi sculptori ai vremii: Donatello şi Michelozzo (pe la 1426-1428). Ca şi mai sus, nu era voi să faci poze, deci am insistat cu clandestinitatea.




Basorelieful central este realizat de Donatello.

Niciun comentariu: